Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak il ve ilçede tarımda yaşanan sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu.
İlçenin en büyük tarımsal faaliyetinin çay olduğunu ifade eden Yıldızbayrak, “26 bin dekar alanda yaklaşık 6100 ruhsatlı üretici tarafından tarımdır. Yılda 45 bin ton ürün veren ürünümüzdür. Şu an en büyük sıkıntımız ilimizde kısıtlı olan tarım alanlarının bölünmesi sebebi kişi başına 3 dekar tarımsal arazi düşmesi il insanımız geçinemez duruma gelmiş ve genç nüfusun büyük şehirlere göçmesi iş gücü ihtiyacını doğurmuştur” dedi.
İş gücünün karşılanması için gerek bölge insanı gerek komşu ülke vatandaşının bölgeye gelişi ile bu sorunun çözüldüğüne dikkat çeken Yıldızbayrak,” Son zamanlarda yaşanan Covid-19 ve akabinde Rusya ve Ukrayna Savaşı ve artan enflasyon ve kurdaki artışlar işçi fiyatını yükseltmiştir, ülkemizde pamukta, tütünde, fındıkta çaydan hariç hiçbir üründe iş yevmiyesini bölge insanı ve kurum veya kuruluşlar belirler, bizde ise günlük yevmiye bedelini işçi belirliyor. İçişleri Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, bölge Ziraat Odaları ve yetkilileri kuruluşların asgari ücret üzerinden belirledikleri miktarı uygulanması talebimizdir” ifadelerine yer verdi.
Yıldızbayrak açıklamalarının devamında çay toplama yevmiye bedellerini sıraladı:
1- Yemek toplatana ait (en az 250 kg) 300 TL
2- Yemek toplayana ait (en az 250 kg) 350 TL
Kilo ile toplama:
Kilo başına 1.50 TL (Yemek toplatana ait) 1000 kg-1500 TL
Kilo başına 1.60 TL (Tek öğün yemek) 1000 kg-1600 TL
Kilo başına 1.7* TL (Yemek toplayana ait) 1000 kg-1700 TL.
İlin ikinci büyün sorununun arıcılık olduğunu ifade eden Yıldızbayrak, “İlimiz 2004 yılında Kafkas arı gen ve izole bölge ilan edilmiş ve ilimizde arı giriş-çıkışı tamamen yasaklanmış olup bununla ilgili ilimizin giriş ve çıkış noktalarında hiçbir denetim yapılmadığı görülmektedir ve yurt dışından ana arı ve bal girişine bile önlem alınmamıştır” dedi.
Son zamanlarda ilde yapılan arıcılık desteklerinde azalmalar görüldüğünün altını çizen Yıldızbayrak, “Veirlen destekler gerçek sahiplerine ulaşmamıştır. İlçemizde 150 arıcılık işletmesi olup İlçe Tarım Müdürlüğüne kayıtlı 15 bin kovan bulunmakta, buna yakın miktarda kayıt dışındadır. İlçemizde 130 ton civarı kestane balı üretilmektedir. Ayrıca Hopa, Kemalpaşa, Borçka ve Murgul’daki kestane balı ve diğer ilçelerimizde üretilen ve Ardahan iline taşımacılık yapan arıcılarımız buna dahil değildir” ifadelerini kullandı.
Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Biz Arhavi Ziraat Odası olarak kestane balına coğrafi işaret almak için bütün girişimleri yaptık, yine arıcılarımıza destek için arı yemi kek işleme makinesi kurduk, arıcılarımıza maliyetine kek yapmaktayız.
Her yıl Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa arıcılık kursları açarak yüzlerce arıcı yetiştirdik. Oda olarak ileriye dönük Kafkas arı koruma çalışmalarımız devam etmektedir.
Fındık tarımına sıkıntımız dekar başına verilen desteğin ürün başına verilmesi talebimiz olup, başlatmış olduğumuz çalışmalarda fındık üreticilerimize vereceğimiz eğitimle organik fındık üretici statüsüne sokup hem destekleme hem ürün fiyat ile üreticilerimizi buluşturacağız.
Artvin ilimizin en büyük sorunu 1999 ve 2009 yıllarında yapılan kadastrodur. Yapılan çalışmalarda 150 bin dönüm tarım özelliği taşıyan alanlarımıza orman vasfı kazandırılacak elimizden alınmış ve hükümetin ve Tarım Bakanlığının hayata geçirmek istediği alternatif ürünler için yeni tarım alanları bulunmamaktadır. Sizden talebimiz yeni kadastro çalışmasıdır.
Odalarımızın sorununa gelince 2 yıl önce verilen danışmanlarımızın maaşları yılda iki kez verilen destekle bakanlık tarafından ödeniyordur. Son asgari ücrette yaşanan artıştan dolayı bakanlık maliyeti düşük olan odalar zor durumda kalmıştır.”
Dilan Şahinbaş
Haberin Galerisi : Yıldızbayrak tarımda yaşanan sorunları açıkladı