Yerel
Giriş Tarihi : 18-02-2023 18:14

“Öğrenci yoksa iş yok”

“Öğrenci yoksa iş yok”

Korzul mevkiinde bulunan esnaflar, bir önce yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğini söyledi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde yaşanan depremlerden dolayı 11 Şubat’ta açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tüm ülkede KYK yurtlarının depremzedelere tahsis edileceğini ve üniversitelerde de yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı. YÖK Başkanı Erol Özvar ise 17 Şubat’ta açıklama yaparak Nisan ayı başı itibariyle yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini açıkladı. Özvar, yükseköğretim kurumlarındaki uygulamalı programlarda öğrencilerin eğitimlerini yüz yüze sürdüreceğini bildirdi. Bu karardan sonra Korzul mevkiinde bulunan esnaflar, okulların yüz yüze olması gerektiğini, depremzedelerin barınma sorunu çözümünün yeni mağduriyet yaratarak çözülmeyeceğini belirtti.

Anka Cafe işletmecisi Temel Okur, üniversitelerde mümkün olan en kısa sürede yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğini belirterek “Öncelikle Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatlarını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülke olarak gerçekten zor bir süreç yaşıyoruz. Bu büyük felaket hepimizi derinden yaralamıştır. Ama ülke olarak bunundan üstesinden geleceğimizden şüphem yok.  KYK yurtlarının depremzede yurttaşlara tahsisiyle tüm üniversitelerde Nisan ayı eğitiminin çevrimiçi olarak yürütüleceği duyuruldu. Bu kararın eğitsel ve insanî açılar başta olmak üzere birçok konuda ciddi sakıncalar barındırdığını düşünüyorum” dedi. 

Bu karar var olan mağduriyetleri ortadan kaldırmadığı gibi yeni mağduriyetlere yol açtığını belirten Okur “Depremden etkilenen vatandaşlarımızın barınma sorununu ortadan kaldırmak için gerekli ve etkili çözümler araştırılmaksızın, depremden etkilenen insanlarımızın üniversite yurtlarına yerleştirilmesi, yurtlarda ikamet eden öğrencilerin apar topar tahliye edilmesi kararını doğru bulmuyorum. Bu karar var olan mağduriyetleri ortadan kaldırmadığı gibi yeni mağduriyetlere yol açıyor.  Mağdur ailelerimizin barınma sorununu çözmek için oteller, kurumsal kamp, lojman ve misafirhaneler, askerî tesisler ve birçok şehre yayılmış boş konut ve sitelerin kullanımı gibi çözümler çok rahatlıkla alınabilir. Ayrıca öğrencilerin üniversitelerdeki sosyal hayatın ve ortak çalışma ortamının içine dahil olmaları, kampüslerde, yurtlarda akranları ve hocaları ile bir arada olmaları, ihtiyaç duymaları hâlinde psikolojik desteğe kolayca ulaşmaları hayati önem taşımaktadır. Özellikle deprem bölgesinde yaşayan öğrencilerin çevrimiçi eğitime erişirken teknik zorluklarla karşılaşacakları açık” ifadelerini kullandı.

Üniversiteler şehirlerin her anlamda olmazsa olmazı olduğunu belirten Okur, “Uzaktan eğitimle şehirlerde ki ekonomik hareketlilik başta olmak üzere birçok konuda sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Bir esnaf olarak pandeminin açtığı ve arkasından yaşadığımız ekonomik krizler bizleri zor duruma düşürdü. Şimdide yine üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi bizleri olumsuz etkileyecek. Artvin de birçok işletme üniversite sayesinde ayakta duran işletmeler. Öğrenci varsa iş var öğrenci yoksa iş yok. Burada daha dikkatli olunup daha doğru ve rasyonel kararlar alınmalı. Uzaktan eğitim kararı başta bizim gibi küçük işletmeler olmak üzere birçok alanda olumsuz etkiler doğuracağı aşikar. Ekonominin durumu ortada küçük esnaf kaderine terk edilmiş durumda” şeklinde konuştu.

Pukka Kafe’de Barista olarak çalışan Doğuş Seçkin, öğrencilerin olmamasıyla müşterilerin azalacağını ve kar etme konusunda sorun yaşacaklarını belirterek “Kahramanmaraş merkezli olan iki depremde etkilenen 10 ildeki depremzedelere geçmiş olsun dileklerimizi ilerletiyoruz. Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz ve tüm Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun diyoruz. Pandemi döneminde burada olan birçok işletme kapandı. Yeni açılmıştı ve pandeminin etkisiyle ayakta duramadılar. Pandemi dönemi olması rağmen buranın kirası olsun diğer masrafları olsun bunların ödenmeye devam edildi. Pandemi süreci bize fazlasıyla zarar verdi. Artvin esnafının gelirinin büyük kısmı üniversite öğrencilerinden kazanıyor. Bu kararlardan sonra yine aynı sorunlar yaşanacaktır. Kira, elektrik, doğalgaz bunlar yine ödenmeye devam edilecek ve bu dönemde çoğu işletmenin dayanması zor açıkçası. Buraya genelde öğrenciler geldiği için ve bu dönem öğrencilerin olmaması aslında buraya sadece öğrenciler gelmiyor ama çoğu öğrenci olduğu için kar olayı ortadan kalkacaktır ve kendi kendi döndürme noktasına anca geliyor. Artvin’de nüfusun az olmasıyla kaynaklıda müşteri azalması oluyor. Zaten Artvin nüfusuna baktığımız zaman Artvin’de çok fazla kafe var” şeklinde konuştu

 

 

Artvin'de HaberArtvin'de Haber