YEREL
Giriş Tarihi : 23-06-2022 13:53

Kurban Bayramı ve Kurbanlık Hayvan Seçimi

Kurban Bayramı ve Kurbanlık Hayvan Seçimi

Kurban Bayramı'nda alınacak önlemler ve yapılacak işlemler için Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bir mesaj yayımladı.

Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünün yayınladığı mesajda şu ifadeler yer aldı:

Kurban, sosyal boyutu ağır basan dini bir olgudur. Ancak, Kurban Bayramı’nda pazarlanan ve kesilen hayvanlar, hastalıkların yayılması ve halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Kurban Bayramında, halkımız kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedirler. Ancak, artık az da olsa her yıl Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında yaşanan olaylar ve basında yer alan haberlerle kurban kesen insanlar bu görevlerini layıkıyla yerine getirmenin huzurunu yaşayamamaktadırlar.

Kurban Bayramı’nda, kesin sayı bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 1 milyon büyük baş ve 2.500.000 küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının % 25-30’una tekabül etmektedir. Bu kadar büyük sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, kullanılamayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.

Türkiye bulaşıcı hayvan hastalıkları açısından riskli bir bölgede bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye'ye sınırı bulunan ülkelerde de bulaşıcı hayvan hastalıklarının çok fazla olduğu ve kaçak hayvancılık sebebiyle bunların zaman zaman ülkemize taşındığı bilinmektedir. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için sağlık raporu, küpesi ve pasaportu bulunmayan hayvanların sevkine izin verilmemektedir. Hayvanlardan insanlar bulaşabilen 200 den fazla zoonoz karakterli hastalık bulunmaktadır. Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık %30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede Bruselloz, tüberküloz, şarbon, Kist hidatik, Sistiserkoz, gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam etmektedirler. Bilindiği gibi insanlarda görülen hastalıkların % 61’ den fazlası hayvansal kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin % 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerekir.

İyi Bir Kurban İçin Yapılması Gerekenler

İyi bir kurban, ideal bir kurbanlık seçimiyle başlar. Bu seçim ya işletmelerde ya da yerel yönetimler tarafından oluşturulan ve denetime tabi pazarlardan olmalıdır. Daha sonra sağlık ve çevre şartlarına riayet edilecek şekilde bakım ve muhafaza edilerek kurban günü beklenmelidir. Kesim için özel kesim yerleri veya yerel yönetimlerce oluşturulan alanlar tercih edilmelidir. Hijyenik bir ortamda, hayvana eziyet edilmeden ehil insanlar tarafından kurban kesimi gerçekleştirilmelidir. Kurban kesimi sonrasında da yine çevre temizliğine dikkat etmeli, hayvanın etini, sakatatını ve derisi ziyan edilmeden hepsini kullanmalıdır. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra kulak küpeleri atılmamalı ve bunlar il ve ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilmelidir. Belediyemiz kesim yerinde kesimi yapılacak kurbanlık hayvanların küpeleri hayvanın üzerinde olmalı, dişi hayvanlar damızlık değerini kaybetmiş olmalı ve bu durum Veteriner Hekim raporu ile belgelendirilmeli. Sevk edilen kurbanlık hayvan ile ilgili belge, Veteriner Sağlık Raporu ve pasaportlar kurban sahipleri tarafından kesim aşamasında görevlilere teslim edilmeli.

Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Veteriner Sağlık Raporu olmayan, Küpesiz ve Büyükbaş Hayvan Kimlik Kartı (Pasaport) bulunmayan, Çok zayıf olan, Gebe olan, Yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Kılları karışık ve mat halde olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, Salya ve gözde akıntısı bulunan, Pis kokulu ishali olan, Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, Yara, şişlik ve memede kötü kokulu akıntısı olan, Cinsiyet organlarında kötü kokulu akıntısı olan, hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Kurban Bayramının tüm hemşerilerimize ve İslam âlemine hayırlı olmasını diler, Kurban ibadetlerinin Allah katında kabul ve makbul olmasını dilerim.”

 

Haberin Galerisi : Kurban Bayramı ve Kurbanlık Hayvan Seçimi
Artvin'de HaberArtvin'de Haber