YEREL
Giriş Tarihi : 14-06-2022 12:59

İtfaiye Müdürü Cebeci’den Uyarı

İtfaiye Müdürü Cebeci’den Uyarı

Artvin'de yaşanan yayla yangınları öncesinde İtfaiye yetkililerinden uyarı

Artvin Belediyesi İtfaiye Müdürü Ercan Cebeci, yaz aylarıyla birlikte yaylalarda her yıl yangınlar yaşanması, onlarca evin ve ahırın yanması nedeniyle başta yaylacılar olmak üzere piknik ve kampçılara uyarılarda bulundu

Artvin Belediyesi İtfaiye Birimi hakkında bilgi veren 30 yıllık itfaiyeci Artvin Belediyesi İtfaiye Müdürü Ercan Cebeci “1994 yılında Belediyenin açmış olduğu sınavda başarı elde etmem sonucunda itfaiyeci olarak göreve başladım. O tarihten bugüne kadar itfaiyeci olarak görev yapıyorum. Artvin İtfaiyesi'nde 21 personelimiz var. 3 vardiya olarak çalışıyoruz, 24-48 olarak çalışma sistemi gerçekleştiriyoruz. Her vardiyada 6 arkadaşımız mevcut.Bunların 3'ü şoför, 3'ü er olarak görev yapmakta.Bir tane kurtarma aracımız, 2 tane müdahale aracımız, bir tanesi su tankeri,bir tane de merdivenli aracımız olmak üzere 5 aracımız var. Çalışma sistemimizde 1 gün iş, 2 gün istirahat şeklinde çalışıyoruz ama herhangi bir büyük yangın olduğu zaman tüm vardiyalar yangın yerine gelmek zorundadır.Onun haricindeki küçük yangınlara çalışma saatinde olan arkadaşlarımız müdahale ediyor” dedi.

Yaz aylarının gelmesiyle Artvin'de köy ve yaylalardan peş peşe yangın haberleri gelmeye başladı. İtfaiye Müdürü Ercan Cebeci, köylerde yaşayan vatandaşları ve yaylacıları uyardı. Yaylalarda yerleşim alanının sık olması, evlerin birbirine yakın olması nedeniyle bir yangın halinde sorunlar yaşandığını belirten Cebeci “Köylerimizde yıllar önce yapılan tesisatlar mevcut. Ahır ve samanlıklar evlerin altında veya yakınında. Bu nedenle ateş yakarken dikkatli olunması gerekmekte. Dut Mevsimi geldiğinde pekmez yapmak için ateş yakıyorlar bu ateşleri yakarken de dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü yanan yerler geriye gelmiyor.

Elektrik tesisatları eski olduğu için şimdiki teknolojideki yükü kaldırmıyor. Dolayısıyla de yangın çıkabiliyor. Bu nedenle elektrik tesisatları elden geçirilmedi ya da yenilenmeli" dedi.

"Hidrant sistemleri kontrol edilmeli"

Birçok köyde kurulu olan yangın söndürme ve hidrant sistemlerinin dönem dönem kontrolden geçirilmesini isteyen Cebeci "Bazen köylerimizde yangına gittiğimiz zaman yangın söndürme depolarında su olmuyor ya da hidrant sistemleri çalışmıyor. Köylülerimiz yangın olaylarında ilk müdahaleyi bu şekilde yapmaları gerekiyor. Çünkü bizim buradan hareket ettiğimizde en yakın köyümüz 20 dakika uzaklıkta 1-1,5 saat uzaklıkta köylerimizde var. Bazen gittiğimiz de her şey yanmış olabiliyor. Bu nedenle hidrant sistemleri kontrol edilmeli. Yangın olmasın yoksa yangın olduktan sonra kurtarma şansımız zorlaşıyor. Biraz daha dikkatli olunursa hem geçmiş değerlerimizi hem geleceğimizi yok etmeyiz" diye konuştu.

"Siz dikkat edin ateş dikkat etmez" diyen İtfaiye Müdürü Ercan Cebeci "Ormanlarda rastgele ateş yakılmasın. Yakıldığı zaman da çevresini iyice temizleyip yangın oluşabilecek ortamdan uzak tutalım. İşiniz bittikten sonra da üzerine bolca su döküp söndürmelerini tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Köylerde kırık bir arazininhâkim olmasından kaynaklı çok sık bir yerleşim alanı olduğunu belirten Cebeci, “Yerleşim alanının sık olmasınedeniyle sorunlar yaşanıyor. Eski yapılar yıllar önce yapılan tesisatlar mevcut olduğu için, ahır ve samanlıklar yapıların altında veya yakınında bulunduğu için, ateş yakarken dikkatli olunması gerekiyor. Dut mevsimi geldiğinde pekmez yapmak için ateş yakıyorlar, bu ateşleri yakarken de dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü yanan yerler geriye gelmiyor.

Bir diğer konu şu, köylerden döndükten sonra 3-4 ay elektrik saatlerinde nem olduğu için oksitlenme meydana geliyor, böyle durumlarda da elektriğin geçirgenliği zayıf olduğundan dolayı elektrik tesisatlarımızda yangınlar meydana geliyor.Biraz daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

İtfaiye Birimine ortalama 110-120 arasında ihbar geldiğini açıklayan Cebeci, “112 servisi kurulduktan sonra yalan yanlış ihbar gelmiyor. Bize gelen ihbarların tamamı yangın ihbarları veya hayvan kurtarma ihbarları oluyor. Bunlardan da hemen hemen 60-70 tanesine müdahale ediyoruz. Diğerlerine köylü arkadaşlarımız, vatandaşlarımız kendi çabaları ile müdahale ediyorlar.Söndürmüş oluyorlar,biz gidiyoruz kendilerine teşekkür ediyoruz. İlçelerde de herhangi bir yangın olduğu zaman oraya da destek gönderiyoruz.Orman yangınları oluyor, orman dairesi bizi arıyor, gerekli şekilde araç çıkarıyoruz, gerekli destekleri her zaman veriyoruz. Tabii ki ilçelerde bize aynı şekilde yardım yapıyorlar” şeklinde konuştu.

İtfaiye Birimi Müdürü Ercan Cebeci konuşmasını “Siz dikkat edin, ateş dikkat etmez. Piknikçilere, kamp turizmi yapanlara da şunu söylüyorum; ormanlarda rastgele ateş yakılması yasak, yakıldığı zaman da çevresini iyice temizleyip yangın oluşabilecek ortamı temizleyip o şekilde yakılması gerekir. İşiniz bittikten sonra da üzerine bolca su döküp söndürmelerini tavsiye ediyoruz” ifadeleriyle sonlandırdı.

Dilan Şahinbaş

 

 

 

 

Haberin Galerisi : İtfaiye Müdürü Cebeci’den Uyarı
Artvin'de HaberArtvin'de Haber