SAĞLIK
Giriş Tarihi : 15-06-2022 12:20   Güncelleme : 30-08-2022 16:43

Covid-19’un Öğrenciler Üzerindeki Etkisi

Covid-19’un Öğrenciler Üzerindeki Etkisi

Covid-19 öğrencilerde öğrenme kaybına neden oldu

Covid-19 öğrenme kaybına neden oldu! Türk akademisyenlerin bu çalışması bilim dünyasında ses getirdi

Türk akademisyenler tarafından yapılan araştırma sonucunda Covid-19’un öğrencilerin okuma becerilerini olumsuz yönde etkilediği ortaya koydu. Akademisyenlerin bu çalışması İngiltere’de bulunan dünyaca ünlü bilim dergilerde yayınlanması kabul gördü.

Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Kerem Coşkun ve Dr. Cihan Kara, yaptıkları araştırmada sonucunda Covid-19’un öğrencilerin eğitim hayatlarını olumsuz etkiledikleri sonucuna vardılar.  Projelerinin bilimsel raporları yayımlanınca dünyanın en yüksek etki faktörüne sahip, yalnızca en üst düzey bilimsel çalışmaların yayımlanabildiği Nature dergi grubunda yayınlanması kabul gördü.

Ayrıca pandemi sürecinin ilkokul çocuklarının matematiksel düşünme becerilerine olan olumsuz etkilerini ortaya koyan bir diğer araştırma ise dünyanın en iyi dördüncü üniversitesi seçilen, İngiltere’nin en saygın üniversitelerinden UniversityCollegeLondon (Londra Üniversitesi Akademisi)’ınLondonReview of Education dergisinde yayına kabul edildi.

Artvinli akademisyenler, daha önce de çocukların ahlaki kimliklerini ilk kez bilimsel bir testle ölçmeleri bilim dünyasının dikkatini çekmişti. Projenin devamında ise pandemi öncesi ve esnasında Türkiye’nin farklı bölgelerinden 1379 ilkokul öğrencisi ve veliden veri toplayarak, ilkokul öğrencilerinin matematiksel düşünme becerilerinin oluşumdaki öğrenme kayıplarını tespit ettiler. Her iki araştırmanın ilgi çeken ortak bulguları  öğrenme kaybının tüm sosyal katmanlarda yaşandığını ortaya koyması.

“Öğrencilerin pandemide öğrenme kaybı yaşadığını tespit etti”

Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Kerem Coşkun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu proje ahlaki kimlik, akademik başarılar, matematik becerileri, ses farkındalığı becerileri gibi çeşitli bilimsel beceriler dizesini ölçmeyi amaçlıyor. Türk eğitim politikalarına yön vermeyi amaçlayan proje için Milli Eğitim bakanlığından gerekli izin aldık ve projemizi uygulamaya başladık.13 Mart 2020'de ilkokullar kapandı hatta biz üniversiteden öğrencilerimizi de göndermek zorunda kaldık. Dolayısıyla biz pandemi öncesi verileri elde etmiştik. Birde pandemi sonrasındaki verileri elde ettik. Biz burada öğretmenlere online yönlerle ulaştık, bilgi teknolojilerini kullandık öğrencilerin ses farkındalığı ve matematik becerilerini ölçen bir dizi testlere tabi tuttuk. Yapmış olduğumuz analizlerde operasyon analizi aracılık etkisi gibi üst düzey istatistik analizler ile gördük ki covid 19 nedeniyle okulların kapalı kalmasının öğrencilerin fanatik ses farkındalığı yani okuduğunu anlama becerisinin temel bir birleşeni olan ses farkındalığı becerilerinde bir gerileme olduğunu bir öğrenme kaybı olduğunu tespit ettik. Bu çalışmamızı hemen raporladık İngilizce olarak ve dünyanın en Saygın bilim dergilerinden biri olan nature dergi grubuna gönderdik ve yayınımız 30 Mayıs 2022 yılında kabul edildi” dedi.

“Yüz yüze eğitimin asla uzaktan eğitimle karşılık kıyas kabul edilemez”

Bu çalışmada biz şunu gözlemledik milli eğitim Bakanlığı'nın uzun uğraşlar sonucunda oluşturduğu Eba altyapısında uzaktan eğitime geçildi pandemi sürecinde okulların kapanması ile beraber ama biz bu çalışma ile beraber şunu tespit ettik ki sınıflarda gerçekleştirilen öğrenci öğretmen etkileşimine dayanan yüz yüze eğitimin asla uzaktan eğitimle karşılık kıyas kabul edilmeyecek şekilde üstün olduğunu ve bu nedenle uzaktan eğitimin artık sınıflardaki yüz yüze eğitimin yerini alması gerektiğine ilişkin bir kamuoyunda yaygın bir inanç vardı aslında bir inanç da değil istek vardı ama bu isteğin bilimsel anlamda şu anda mümkün olmadığını da tespit etmiş bulunduk.

“Özelikle matematik eğitimde düşüş tespit ettik”

Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Cihan Kara ise, “Türkiye'nin farklı bölgelerinden 1379 öğrenci ve ailelerinden elde ettiğimiz verilerde özellikle matematik doğası itibariyle uzaktan eğitim çocukların başarılarında matematiksel becerilerinde düşüş tespit ettik. Yeni testler, yine ölçekler geliştirdik. Anne, baba ve öğrenci ve öğretmen etkileşim ölçeği geliştirdik. Matematik beceri testimizde 10 soru var. Bunlar yaşa göre değişiklik gösteriyor. Biz bu soruları ilkokul müfredatından aldık. Yaş içerisinde çocukların neler bilmesi gerekiyor buna bağlı olarak sorular geliştirdik. Bu sorular neticesinde görebildiğimiz kadarıyla pandemi öncesi grubun 10 soruda 8 doğru ortalamaya sahip. Pandemi sonrası ise, uzaktan eğitim alan çocukların ortalamasına baktığımız zaman bu 7'ye düştüğünü gördük. Sınıf seviyesi arttıkça bu ortalama farkının açıldığını gözlemledik” ifadelerine yer verdi.

Kara, “Bu yayına kabul edilen makalelerimiz gerek Nature dergi grubunda gerek USL'de kabul gören bu iki çalışmamız bizim daha önceki daha büyük bir araştırma projemizin henüz yeni iki ürünüdür. Merhum Başkan Doğan Cüceloğlu ile geniş bir araştırma projesi ortaya koymuştuk bizim testleri nereden hesapladık daha önce bilimsel dergilerde yayınlanmış daha önceki çalışmalarımıza dayanan matematik öğrencileri çocukların matematiksel kabiliyetlerini ölçen testlerimiz var geçerliliği güvenilirliği kanıtlanmış bilimsel niteliğe haiz testlerin gerekli hakemlerden onay almış ve yayınlanmış testler bunlar. Bu testler önceden kullandığımız testler bunun dışında da yeni testlerde yine ölçeklerde geliştirdik Doğan hocamızla uzun süren çalışma saatlerinden sonra anne baba ebeveyn ve öğrenci öğretmen etkileşim ölçeği geliştirdik henüz yayınlanmamış bir çalışmamız ama bunun gibi elimizdeki mevcut bilimsel ölçekler ile elde ettiğimiz yerler bunlar gerek öğretmenlerden gerekse velilerden ve tabii temel olarak ilkokul çocuklarından topladığımız veriler. Bunları pandemi öncesindekiler hariç birebir bizzat biz Artvin'de okulları gezerken bizler öğretmenlerle öğrencilerle sınıfta yüz yüze görüşerek bu verileri topladık ama pandemide okullar kapandığı için uzaktan bunların toplama yoluna gittik yani biliyorsunuz bilgisayar üzerinden online bir şekilde testler uyguladık ve bu şekilde gerçekleştirdik” diye konuştu.

Haberin Galerisi : Covid-19’un Öğrenciler Üzerindeki Etkisi

Artvin'de HaberArtvin'de Haber